Emojit.fi/Emoji-blogit/Emojien historia

Emojien historia

Digitaalisessa aikakaudessa emojit ovat tulleet olennaiseksi osaksi sitä, miten kommunikoimme toistemme kanssa. Yksinkertaisista hymyilevistä kasvoista varhaisissa chat-ohjelmissa tuhansiin erilaisiin symboleihin, jotka kattavat kaiken ruoasta tunteisiin, emojien alkuperä ja maailmanlaajuinen suosio ovat kiehtovaa taustaa.

Alkuperä Japanissa

Sana "emoji" tulee japanista ja jakautuu osiin "e" (kuva) ja "moji" (merkki). Emojit esiteltiin ensimmäisen kerran Japanissa 1990-luvun lopulla. Ne kehitettiin, koska mobiiliviestipalveluissa oli tarve kommunikoida tehokkaammin ja ilmaisuvoimaisemmin, etenkin alustoilla, joilla oli rajoitettu datamäärä. Tämän innovaation takana olivat pioneereja, kuten Shigetaka Kurita, joka työskenteli NTT DoCoMon alaisuudessa, suuressa matkapuhelinoperaattorissa Japanissa. Kurita suunnitteli ensimmäisen sarjan 176 perusemojista, jotka kattoivat aiheita liikennemerkeistä, numeroista, sydämistä moniin muihin esineisiin ja tunteisiin.

Globaali omaksuminen

Mobiiliteknologian kehittyessä myös muut matkapuhelinoperaattorit ja teknologiayritykset alkoivat integroida emojit viestintäjärjestelmiinsä. Mutta standardointi puuttui, mikä tarkoitti, että emojit näyttivät erilaisilta tai niitä tulkittiin eri tavoin eri alustoilla. Tämä muuttui vuonna 2010, kun Unicode Consortium, voittoa tavoittelematon organisaatio, joka standardoi merkistöjä kaikille maailman kielille, sisälsi emojit standardiinsa. Tämä oli merkittävä virstanpylväs, joka varmisti, että tietty emoji näyttäisi samalta riippumatta siitä, millä laitteella tai alustalla se näytetään.

Emojit populaarikulttuurissa

Kasvavan suosionsa myötä emojit ovat myös löytäneet tiensä populaarikulttuuriin. Ne ovat olleet esillä elokuvissa, musiikkivideoissa ja jopa markkinointikampanjoissa. Niiden kyky ylittää kielimuureja ja välittömästi ilmaista tunteita tai ideoita on antanut niille universaalin vetovoiman. Lisäksi sosiaalisen median alustat kuten Facebook, Twitter ja Instagram ovat omaksuneet ne, mikä on lisäksi vahvistanut niiden asemaa voimakkaina viestintävälineinä.

Nykyinen merkitys

Tänään on saatavilla yli 3,000 erilaista emojia, ja määrä kasvaa edelleen. Ruokien esittämisestä laajaan valikoimaan ihmisten toimintoja ja tunteita kuvaavia emojia, emojit heijastavat ihmisen kokemusten monimuotoisuutta. Ne ovat myös saaneet syvemmän kulttuurisen ja sosiaalisen merkityksen, ja jotkut emojit ovat tulleet symboleiksi tietyille liikkeille tai syille. Teknologian jatkuva kehitys varmasti tarkoittaa, että emojit jatkavat keskeisenä välineenä siinä, miten kommunikoimme ja ilmaisemme itseämme digitaalisessa maailmassa.


Julkaistu 2023-11-30

Kirjoita kommentti